Poveste Folk – Mircea Baniciu

0 1
Read Time:4 Minute, 36 Second

Mircea Baniciu  este un cântăreț  de muzica folk si rock  , care s-a remarcat în muzica românească la începutul anilor ’70 când a devenit solist vocal al formației rock Phoenix.

Prima aparitie a fost pe scena Teatrului German din Timisoara, unde canta folk in special si apoi în clubul PM6 din Timisoara.  Cu această ocazie este văzut de Nicu Covaci și Günther Reiningier , doi dintre membrii grupului Phoenix, care erau în cautarea unui solist vocal, și hotărăsc să-l coopteze în formație. Artistul debutează în Phoenix în anul 1971 si susține câteva spectacole în componența: Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Josef KapplCostin Petrescu și Valeriu Sepi.

Pentru Mircea Baniciu “Phoenix a fost un inceput si un varf de scoala “.

Despre Mircea Baniciu , regretatul Gheorghe Stanca spunea :

“Ţin minte că jucaţi o variantă a Ţiganiadei când te-am descoperit. Şi te-am îndrăgit. Asta, cu îndrăgitul e relativă. Pentru că pe tine te-a urât o singură categorie de bărbaţi, aceia cărora le luasei gagicile. Vorba aceea, “aveai şi duşmani, dar prieteni şi mai mulţi…“. Aveai un temperament formidabil, când dădeai cu gheata în scenă sărea scândura, erai duios ca-n mai toate cântecele “cu flăcăi“. Da, domnule! Asta erai. Flăcăul folk-rockului românesc. Mai ales când cu cântecul Andrii Popa ţi-ai căpătat şi un nume: chiar acesta. Ţin minte că atunci când v-am invitat prima oară la Cenaclul de la sala Floreasca mă urcasem pe scaune cu câţiva colegi de redacţie, deşi stăteam într-o zonă foarte apropiată prezidiului. La multe rele ne-ai îndemnat matale Teteo, dar şi la muzică de bună calitate. “

După plecarea din țară a membrilor formației Phoenix in anul 1977, Mircea Baniciu desfășoară o prestigioasă carieră solo ca  folkist.

Primul disc „Mircea Baniciu”, EP, in anul 1979 a fost înregistrat în  TVR  artistul aflând ulterior că s-a luat decizia ca Electrecord să scoată pe piață acest disc. La începutul anilor ’80 a apărut pe piață  “ albumul galben “ Tristeți provinciale ,  care de fapt a aparut fără titlu .  Pe acest album se afla primele hituri marca Mircea Baniciu : Eșarfa în dar și Vara la țară.

Despre relatia lui cu Cenaclul Flacara artistul spune : “ Am avut o relație foarte bună cu Adrian Păunescu. Țin minte că a fost o ședință la liceul Șincai în București prin 1973 la care am participat. Rețeta pe care o avea Păunescu cu Cenaclul Flacăra a luat-o de la Covaci. Ideea să facă spectacol. Între timp, Păunescu a devenit un fel de conducător al cenaclului, dar nu al Phoenix- ului. De aici au fost momente mai sensibile. N-a vrut să ne lase să intrăm costumați cum vrem noi. Au intervenit niște întâmplări ciudate. Cenaclul Flacăra era pe sculele noastre de la Phoenix, ale lui Schwartz. La un moment dat, Nicu i-a zis lui Schwarz să închidă instalația de sunet, la Iași. Păunescu n-a mai avut grai. Până la urmă Păunescu a renunțat. Noi eram Phoenix, nu eram cenaclul. Afișele scriau mare Phoenix și după aia scria cenaclul. Noi aduceam publicul. După plecarea celor de la Phoenix, am apărut pe scenă la cenaclu. Lui Păunescu i s-a făcut frică și m-a scos de pe scenă. “

În decembrie 1992 Mircea Baniciu cânta la Ramnicu Valcea  într-un concert cu ocazia Craciunului si atunci practic de la o gluma a lui Motu Pittis s-a format Pasarea Colibri .

Iata povestea spusa de Mircea Vintila  : “Eram la Râmnicu Vâlcea. Era foarte frig. Mircea Baniciu  cânta singur, Phoenix cânta în Bucureşti, cu un alt solist vocal. Cei din Râmnicu Vâlcea spuneau: ”Nu se poate! Nu o să vină domnul Baniciu!!” Ba da! Domnul Baniciu a venit, a cântat. Noi eram în cabină, era frig. Pittiş a spus: ”Hai dom’le să cântăm şi noi. E colegul nostru. Nu putem să-l lăsăm să stea singur pe scenă!” Şi atunci, am cântat. De la o pasăre atât de mare, cum era Pasărea Phoenix, a cântat o pasăre mai mică, Pasărea Colibri.”

Despre Pasărea Coli­bri  Mircea Baniciu spune : “ A  fost o altă surpriză a vieţii mele, pentru că noi ne-am strâns împreună să cântăm ca nişte prieteni, nu ne-am imaginat atunci că vom rămâne împreună şi vom avea un asemenea succes. “

Ulterior, Pasărea Coli­bri  , are un neașteptat succes la public si cei trei hotărăsc să-l coopteze și pe Vlady Cnejevici   ,iar mai tarziu pe Radu Gheorghe si Marius Batu.

În anul 2008 Mircea Baniciu  lansează pe piață primul volum al colecției Best of Mircea Baniciu, numit sugestiv Eșarfa., care este o colecție a celor mai bune balade compuse și interpretate de Mircea Baniciu ( Eșarfă în dar, Dacă ai ghici, Scrisoare de bun rămas, Frunza, Himeră, Amintire).

Pentru Mircea Baniciu  “muzica folk este modul cel mai simplu şi mai frumos de a te exprima. E muzică cu mesaj, cu idei.  Folkul înseamnă muzică, mesaj, idei şi poezie. “

Ultimul proiect folk  creat inainte de pandemie a fost BARIKADA FOLK ,  unde a cantat pe scena alaturi de Adi Bezna , Catalin Stepa , Adrian Margineanu , Ovidiu Mihailescu si Nicu Zotta.

Mircea Baniciu a facut muzica folk de calitate , este unul din corifeii folkului romanesc si are salile de spectacole pline. L-am vazut pe scena in multe spectacole , este un artist plin de umor  , care  le povesteste fanilor numai povesti din viata sa  si despre melodiile pe care urmeaza sa le cante.

Pentru ca toti artistii traverseaza acum o perioada grea  ( cu concerte putine , limitate sau restrictionate ) , va invit sa  ii ascultati melodiile pe canalul sau de youtube .

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Partajează acest conținut:

Please follow and like us:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns